Ціни на металобрухт на світовому ринку наблизилися до позначки $ 400 за т CFR

BAU.ua 12 серпня 2010 р. о 12:38

На світовому ринку металобрухту ось уже майже два місяці триває підйом, протягом якого ціни на цю сировину в Туреччині піднялися, приблизно, на $ 100 за т, а у Східній Азії - більш ніж на $ 50 за т. Наприкінці першої декади серпня європейські та американські трейдери пропонували матеріал HMS № 1 & 2 по цінами, що досягає $ 395-400 за т CFR, а російський і румунський лом А3 досяг позначки $ 390 за т CFR. У Китаї котирування на західний HMS № 1 підскочили до $ 400-410 за т CFR, а споживачі з Корея, Тайваню, країн Південно-Східної Азії платять за цей матеріал $ 385-400 за т CFR. При цьому, експортери не дивлячись на що почався в мусульманських країнах Рамадан, схоже, налаштовані на продовження зростання.
Таке підвищення цін, в принципі, можна вважати типовим для кінця літа. Металургійні компанії в різних регіонах світу почали поповнювати запаси сировини, готуючись до осіннього пожвавлення ділової активності. Більшість укладаються в даний час контрактів передбачають поставку у вересні-жовтні. Зокрема, з цієї причини ось вже понад півтора місяці не припиняють закупівлі турецькі компанії, хоча в звичайних умовах вони, як правило, тримаються на ринку не довше чотирьох-п`яти тижнів, а потім залишають його на півтора-два місяці.
В Азії при відносній пасивності корейських покупців підвищений попит на металобрухт проявляють країни Південно-Східної Азії, зокрема, В`єтнам і Малайзія. Крім того, у серпні на ринок брухту повернулися і деякі китайські компанії. Хоча імпортний брухт на місцевому ринку з урахуванням всіх витрат на доставку стоїть, в середньому, на $ 25-35 за т дорожче місцевого, деякі заводи охоче купують цей матеріал із-за браку місцевої сировини. До того ж, китайські виробники довгомірного прокату в серпні підняли відпускні ціни на свою продукцію, а також, за даними місцевих джерел, планують підвищення і на вересень. Внаслідок цього вони можуть дозволити собі придбання більш дорогої сировини.
Істотний вплив на світовий ринок робить ще один важливий фактор - дефіцит металобрухту, що прийняв у цьому році, буквально, всесвітній масштаб. Спад у другому кварталі був обумовлений тим, що попит на брухт у травні і першій половині червня був мінімальним на всіх без винятку основних ринках - у західних країнах, Східної Азії та Туреччини. В даний час активність на європейському ринку перебуває на мінімальному рівні, в США і Японії попит на металобрухт вельми помірний, проте пожвавлення в Туреччині та на Далекому Сході вистачило, щоб створити нестачу пропозиції. Деякі трейдери ще й притримують матеріал у розрахунку на подальший підйом цін.
Мабуть, турецькі металурги у зв`язку з початком Рамадану скоро покинуть ринок. У міру накопичення запасів зменшиться активність у країнах АСЕАН, а китайські споживачі завжди виявляли підвищену чутливість до цінових факторах. Тим не менше, перспективи на четвертий квартал видаються досить сприятливими для постачальників. Судячи з усього, в останні місяці поточного року вартість основних сортів брухту на світовому ринку буде близькою до позначки $ 400 за т CFR або перевищувати її.
Основна проблема полягає в тому, що істотного збільшення зборів металобрухту останнім часом не відбувається. Побоювання з приводу другої хвилі кризи в Європі та США призвели до того, що компанії знов відклали на невизначене майбутнє ремонти та придбання нового обладнання. Обсяги виробництва у металообробній промисловості в західних країнах кілька додали в порівнянні з минулим роком, проте все ще значно відстають від докризових показників. Нарешті, в західних країнах продовжується спад у будівництві. У той же час, виробництво сталі в більшості країн значно зросло в порівнянні з минулим роком.
Безумовно, реальний попит на металобрухт у найближчі місяці буде залежати від стану економіки США, Європи, Китаю і країн Східної Азії. В даний час металурги очікують осіннього пожвавлення і готуються до нього. Щоправда, аналогічні очікування рік тому не виправдалися, але для ринку металобрухту це означатиме лише те, що неминуче подорожчання цього матеріалу відбудеться не в четвертому кварталі, а тільки взимку.

Віктор Тарнавський
http://rusmet.ru/

Останні новини розділу