Європейська комісія запустила Європейську сонячну академію
Ілюстраційне фото: Markus Spiske on Unsplash

Європейська комісія запустила Європейську сонячну академію

Європейська комісія оголосила про запуск Європейської сонячної академії, першої у серії академій ЄС, створених відповідно до Закону про нульові викиди (NZIA). Ці академії покликані забезпечити необхідні навички в ланцюжку вартості технологій з нульовими викидами. Роль академій NZIA полягає у тому, щоби разом із промисловістю розробити навчальні матеріали та програми для забезпечення достатньої кількості кваліфікованих працівників.

За оцінками, лише у секторі виробництва сонячних панелей до 2030 року знадобиться близько 66 000 кваліфікованих працівників, щоби досягти амбітних цілей щодо відновлюваної енергії, зберігаючи конкурентоспроможність промисловості ЄС. Йдеться про частку відновлюваної енергії 42,5% до 2030 року з амбіцією досягти 45%. У рамках плану REPowerEU в травні 2022 року Комісія ухвалила стратегію сонячної енергії ЄС, яка спрямована на досягнення понад 320 ГВт потужностей сонячних PV до 2025 року та майже 600 ГВт до 2030 року.

Сонячна академія планує навчити 100 000 осіб у ланцюжку створення вартості сонячних панелей протягом наступних трьох років, щоб вирішити нинішню нестачу робочої сили в цьому секторі.

Програми Академії реалізовуватимуться через місцевих партнерів, таких як заклади професійно-технічної освіти, бізнеси, університети або інші навчальні заклади, з якими Академія укладатиме договори на реалізацію своїх програм.

Єврокомісія підтримує запуск Європейської сонячної академії фінансуванням у розмірі 9 мільйонів євро з Програми єдиного ринку. Проєкт реалізуватиметься Європейським інститутом інновацій і технологій (EIT) через його Спільноту знань та інновацій, EIT Innoenergy.
Ідентифікатор: 15600