Відбувся Business Day в рамках розширеного засідання Ради директорів КБУ: обговорення викликів і перспектив будівельної галузі України
КБУ

Відбувся Business Day в рамках розширеного засідання Ради директорів КБУ: обговорення викликів і перспектив будівельної галузі України

1 жовтня 2024 року в Києві відбувся важливий захід для будівельної галузі – Business Day, організований в рамках розширеного засідання Ради директорів Конфедерації будівельників України (КБУ). Учасники заходу обговорили актуальні виклики для сектору будівництва та можливі шляхи ефективної координації зусиль у майбутній відбудові України.

Програма заходу включала три основні блоки: аналіз підготовки кадрів для будівництва, обговорення сучасних девелоперських викликів, а також засідання Ради директорів КБУ.

Під час першого блоку ключовою темою було обговорення стану професійної підготовки кадрів. Спільно з Українсько-Швейцарським проєктом EdUp учасники розглянули рівень співпраці бізнесу та закладів професійної освіти, наголошуючи на важливості дуальної освіти та сучасних майстерень для навчання.

За словами пана Дмитра Завгороднього, заступника Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, останнім часом відбувається значне оновлення інфраструктури закладів освіти, зокрема майстерень, які дозволяють навчати сучасним професіям. Оновлення здійснюється за підтримки державного бюджету та міжнародних партнерів, що фінансують проєкти з модернізації.

Однією з основних цілей є створення умов для короткострокових програм, які допоможуть швидко здобувати нові навички та вийти на ринок праці. Водночас він наголосив на важливості дуальної освіти та стажувань для учнів і викладачів, а також співпраці з бізнесом, щоб практичні навички відповідали сучасним вимогам ринку.

Експерти проєкту EdUp представили дослідження щодо поточного стану професійно-практичної підготовки здобувачів профтехосвіти за професіями будівельного напрямку.

Другий блок був присвячений викликам сучасного девелопменту. Обговорювались питання тенденцій ринку житла, програм підтримки внутрішньо переміщених осіб, зокрема програми єОселя, а також перспективи іпотечного кредитування.

За два роки понад 13 тисяч українських родин стали власниками житла на суму понад 21 мільярд гривень завдяки єОселі та до програми вже доєднались 82 забудовника. До основних перспектив розвитку програми єОселя Андрій Тарасенко, директор департаменту розвитку партнерських проєктів та альтернативних продуктів УКРФІНЖИТЛО, відніс більший акцент на первинку, створення уніфікованої анкети забудовника та діджиталізацію процесів єОселі.
Микола Марчук, голова правління ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО, розповів учасникам дискусії про проєкт розвитку сталих житлових рішень за рахунок грантових коштів Уряду Німеччини, що надаються через Банк Розвитку KfW.

Основними умовами для отримання кредиту для внутрішньо-переміщених осіб є:
— відсутність житла на території України (окрім як на окупованій території, території бойових дій);
— підтверджена платоспроможність;
— позитивна кредитна історія.

Олена Унаньян, директорка з розвитку ЛУН, ознайомила учасників з аналітикою первинного ринку, цінами на первинне та вторинне житло й надала інформацію щодо статистики продажів.

Експертка зазначила, що від початку повномасштабного вторгнення по сьогодні в Україні стартували продажі 481 житлового комплексу, зокрема найбільше нових ЖК розпочали продаж у Львівській, Київській, Закарпатьській, Івано-Франківській та Тернопільській областях. У вересні Державна служба статистики України оновила звіт, згідно з яким наразі в Україні здано 4,57 млн кв. м житла.

За словами Олени Дмітрієвої, першої заступниці Голови правління ГЛОБУС БАНКУ, рівень комерційної іпотеки в Україні не перевищує 3% від загальної кількості, однак попит на іпотеку на первинному ринку все ще досить слабкий.

Щодо іноземних трендів міжнародного кредитування, Олена Дмітрієва відзначила, що більшість країн роблять акцент на енергоефективності будівель та невизначеності процентних ставок. Також, наразі активно впроваджують технології використання штучного інтелекту на етапах консультування та розвивають відкритий банкінг і відкриті дані.

Анна Анісімова, керівниця відділу інвестицій та аналітики Інтергал-Буд, зазначила, що наразі українці найчастіше купують готове житло або житло, будівництво якого буде завершено протягом найближчих 6 місяців. Вони обирають в основному просторе житло, що спричинено появою програми доступної іпотеки (єОселя), яка дає змогу обрати житло більшої площі.

Ключовими проблемами ринку первинки станом на зараз керівниця відділу інвестицій та аналітики Інтергал-Буд назвала невпинне зростання собівартості будівництва та нестачу кваліфікованих кадрів.

Дмитро Струк, директор з розвитку КРЕАТОР-БУД, розповів про основні тренди житлового будівництва, серед яких основними назвав доступність, швидкість та економічність.

Завершальний блок заходу був присвячений розширеному засіданню Ради директорів КБУ, де обговорювались стратегічні питання, зокрема фінансування проєктів відновлення країни та підтримка будівельної галузі з боку держави.

Спікерами заходу виступили представники урядових структур, провідні експерти з девелопменту та фінансових установ, зокрема Дмитро Завгородній (Міністерство освіти і науки України), Андрій Тарасенко (УКРФІНЖИТЛО), Микола Марчук (ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО) та інші.

Business Day продемонстрував, що будівельна галузь України готова до викликів та активно працює над майбутньою відбудовою країни.
Ідентифікатор: 15645